Bouw aan een sterke talentenpool met Connected Recruiting
De ontwikkelingen binnen de recruitmentindustrie gaan in rap tempo, maar uiteindelijk staat er één thema altijd centraal: het bouwen aan relaties met klanten en kandidaten. Daarin kun je echt het verschil maken ten opzichte van je concurrenten, stelde Femke van Logtenstein, Account Director Enterprise EMEA bij Bullhorn, tijdens ons evenement ‘Own the Relationship: verbinding in de volledige talent lifecycle’. Ze evalueerde de huidige ontwikkelingen in de branche en stond stil bij de manier waarop recruitment organisaties technologie kunnen inzetten voor duurzaam relatiebeheer en het opbouwen van een sterke talentpool om hun recruitment te ondersteunen. Zónder de persoonlijke benadering te verliezen, want daar zijn kandidaten juist naar op zoek.
Contact onderhouden met kandidaten
Een aantal recruitment organisaties zijn de afgelopen jaren in staat geweest om kansen in de markt te benutten en fors te groeien. Hoe hebben die succesvolle bedrijven de markt benaderd? Wat hebben zij anders gedaan? En hoe hebben ze technologie gebruikt in hun voordeel?
Bullhorn deed onderzoek onder kandidaten en recruiters, om inzicht te krijgen in wat kandidaten verwachten en hoe recruitment organisaties hun strategie daarop kunnen bijstellen. “Ik hoop dat je na het horen van de resultaten er ook echt wat mee kan gaan doen”, zegt Femke. “De noodzaak is groter dan ooit tevoren en gaat ook veel impact hebben op je toekomst. Je moet jezelf onderscheiden als recruiter. Zeker in deze tijd waarin we altijd op zoek zijn naar nieuw talent.”
Uit het onderzoek blijkt dat kandidaten nog steeds graag samenwerken met recruitment organisaties. Organisaties hebben vaak toegang tot meer en andere banen dan kandidaten zelf. Femke vertelt: “Maar ook de relatie tussen recruiter en kandidaat is erg belangrijk. Kandidaten willen dat je een geschikte baan voor hen vindt volgens een gestroomlijnd proces. Vanaf dag één tot na plaatsing. Grote organisaties die groei hebben laten zien doen ook veel aan doorplaatsing. Als kandidaten in het verleden goed met je hebben samengewerkt, dan is er een grote kans dat ze terug willen komen. Daarvoor moet je contact onderhouden met je kandidaten en hen echt verder helpen. Deel je expertise, help kandidaten met zichzelf in de markt zetten en begrijp de markt waar de kandidaat in actief is. Stel je persoonlijk op, schakel snel en wees proactief. Daar ga je het verschil maken.”
Technologische adoptie
Er blijven echter ook nog kansen liggen als het om communicatie met kandidaten gaat. Zo heeft 56% van de kandidaten een baan opgegeven omdat het proces te lang duurde, 28% heeft nooit wat gehoord van een recruiter na plaatsing en 43% haakt af door slechte communicatie. Het is een uitdaging om communicatie gedurende het hele traject met een kandidaat op gang te houden. Digitalisering en automatisering kunnen je hierbij helpen. De recruitment organisaties die groei hebben laten zien het afgelopen jaar zijn met name succesvol in de adoptie van technologische verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van recruitment tooling en kandidaat betrokkenheid. “De meeste groei vond plaats in organisaties die zoveel mogelijk data hebben gedigitaliseerd en ook al stappen hebben geautomatiseerd. Zij onderhouden contact met kandidaten, mede door technologische oplossingen, en kunnen hen dus doorplaatsen na afloop van een opdracht.”
Maar ondanks krapte op de arbeidsmarkt kunnen we niet alleen maar focussen op het werven van kandidaten. Er komt veel meer bij kijken. Kostenreductie, klanten aantrekken, slimmer en creatiever werken. Daarom een vraag aan de leiders van nu: Hoe zorg je voor een flexibele organisatie en strategie om de generaties die komen gaan te faciliteren in hun werk? Vraag jezelf af: Waarom doen we dit nog op deze manier?
Er zijn nog veel recruitment organisaties die niet optimaal gebruik maken van technologie. Zij lopen achter de feiten aan en zijn reactief. Maar veranderingen horen erbij. Femke ziet kansen: “Onze klanten die in een vergevorderd stadium van technologische adoptie zitten, laten forse groei zien. Als je de technologische mogelijkheden benut, dan kun je voorop lopen in de markt. Het is een tijd van ingrijpende veranderingen. Je moet de concurrentie voorblijven, niet wachten tot 2025 als alle veranderingen al plaats hebben gevonden. Wij blijven ons ook ontwikkelen. We richten ons daarom nu op Connected Recruiting. Hiermee kunnen recruitment organisaties zich onderscheiden en blijvend aan de verwachtingen van kandidaten in deze markt voldoen.
Talent lifecycle
Connected Recruiting is een strategie die je in staat stelt om beter in contact te blijven met kandidaten in iedere fase van de talent lifecycle. De talent lifecycle omvat elke stap gerelateerd aan het werven, aannemen en inwerken van talent. Dit is samen te vatten in vier fases:
- Attract: Talent aantrekken en direct opvolgen om te voorkomen dat ze vroegtijdig afhaken, door het stroomlijnen van je sollicitatieproces en een persoonlijke benadering te bieden.
- Engage: Talent dat al in je database zit weer te betrekken met de juiste boodschap, op het juiste moment, via het juiste kanaal, voor de juiste kans.
- Onboard: Talent voorbereiden en inwerken in aanloop naar de eerste dag en tijdens de eerste weken van een nieuwe baan, door het controleren van administratieve vereisten terwijl je een positieve ervaring voor de kandidaten realiseert.
- Nurture: Talent koesteren waar je mee werkt, door het opbouwen van langdurige relaties, het optimaal benutten van je bestaande database en gebruik maken van beoordelingen en verwijzingen, zodat je altijd een talentenpool tot je beschikking hebt.
Connected Recruiting
Connected Recruiting transformeert je relaties met kandidaten en klanten, door te focussen op efficiënte technologische oplossingen en duurzaam relatiebeheer. “Met Connected Recruiting zorg je ervoor dat er niemand in je database zit met wie je geen contact hebt gehad. Onboarding kun je automatiseren en vergemakkelijken, waardoor je meer kunt focussen op het onderhouden van relaties.” aldus Femke.
Kwaliteit van data wordt belangrijker dan kwantiteit. Je moet in de behoeften voorzien van de mensen met wie je werkt. Je wilt groeien, maar de persoonlijke aanpak blijft belangrijk. In iedere stap kun je communiceren met de kandidaat, of dat nou bij onboarding of na plaatsing is. Het is echter makkelijk om dat te vergeten of even uit te stellen. Daarom moet je automatiseren. Je hoeft persoonlijk contact niet los te laten door te automatiseren. En je hoeft ook niet alles in één keer om te gooien, je kunt het heel gefaseerd invoeren. In iedere stap valt winst te behalen. Het is aan jou om te kijken waar je als eerst op in wilt zetten.
Connected recruiting is een strategie die flexibel met je meebeweegt. Betere engagement, strakkere processen. Niet alleen nu, maar voor relatiebeheer op de lange termijn. Organisaties zijn misschien niet gemaakt voor verandering, maar verandering is absoluut mogelijk. Dus pak de kansen die de huidige ontwikkelingen bieden, je garandeert er je toekomst mee.