Ben jij klaar voor de uitdagingen van morgen? Hoogtepunten van Own the Relationship 2023
Na een periode van drie jaar mochten we eindelijk weer een evenement op locatie organiseren. We trapten af met ‘Own the Relationship: verbinding in de volledige talent lifecycle’. Het was geweldig om onze partners, klanten, relaties en collega’s weer in het echt te zien. En het was ook nodig, want de recruitmentindustrie staat op het punt om meegesleurd te worden door grote, digitale veranderingen. Gelukkig kun je nu nog aanhaken, maar wacht niet te lang. Iedereen blijft groeien en zich ontwikkelen. En juist daarom moet je nú al bezig zijn met de toekomst.
Dat was precies waar we tijdens het evenement bij stil stonden: de toekomst. We deelden de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar, dachten na over hoe je dit kunt implementeren in je organisatie en waarom je nu al moet nadenken over de uitdagingen van morgen. Marco Boomsma, Senior Sales Director EMEA bij Bullhorn, verwelkomde de ruim 100 aanwezigen en de drie sprekers: “Vandaag gaan we het vooral over verandering hebben. We staan op een breekpunt in de recruitmentindustrie. Er komen heel veel veranderingen op ons af waar we iets mee kunnen. Dat zie ik als een uitdaging en een kans om te gaan gebruiken in ons werk.”
Ben jij klaar voor de toekomst van recruitment?
Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk nam ons mee naar de toekomst van recruitment. “De verwachting is dat in 2025 de helft van alle banen wordt overgenomen door een robot, algoritme of device. Vooral herhalende en voorspellende taken worden overgenomen door robots.”
Ook voor de recruitmentindustrie zijn er nieuwe technieken en tools beschikbaar voor werving en selectie, zoals Robot Vera. Een AI-gestuurde robot die het wervingsproces automatiseert door sollicitaties te screenen, cv’s te analyseren, kandidaten te interviewen en afspraken voor fysieke interviews te plannen. Organisaties besparen hiermee tijd en middelen bij het vinden van potentiële kandidaten.
Technologie heeft veel voordelen, maar kan ook problemen geven. Het werkt niet altijd zoals van tevoren gedacht en is gebaseerd op menselijke bias. Richard waarschuwt: “Je moet je dus altijd afvragen als je met nieuwe technieken werkt: Hoever willen we gaan met deze ontwikkeling? Onze strategie moet sneller veranderen dan de markt. Als je nu iets ontdekt, dan duurt het jaren voordat het geïmplementeerd is in organisaties. Mensen zijn niet gemaakt om te veranderen. We zijn gemaakt om iedere dag dezelfde dingen te doen. Vaste leveranciers, vaste processen, vaste netwerken. Gewoonte vernietigt verandering in een wereld die heel snel verandert.”
Maar tegelijkertijd hebben we wel te maken met de wereld van morgen. Je kunt niet blijven hangen in wat je altijd al deed. We hebben mensen nodig die de juiste skills hebben om organisaties te veranderen. “Dat heeft ook te maken met mindset. We moeten ontleren. De medewerker van de toekomst heeft andere skills dan de medewerker van nu. Jonge mensen met passie, nieuwsgierigheid, flexibiliteit, overtuigingskracht en een flinke dosis soft skills. Nieuwe leiders die mensen mee kunnen nemen naar de toekomst.” En dat kan de recruitmentindustrie faciliteren. Wij moeten op zoek naar de medewerkers en leiders van de toekomst. Wij moeten gaan ontdekken welke vaardigheden nodig zijn voor uitdagingen die nog gaan komen. Daar ligt onze markt, onze toekomst.
Owning the relationship met Connected Recruiting
Femke van Logtenstein, Account Director, Enterprise EMEA bij Bullhorn, stond stil bij de manier waarop recruitment organisaties technologie kunnen inzetten voor het bouwen aan relaties met klanten en kandidaten. Uit jaarlijks onderzoek van Bullhorn blijkt dat kandidaten nog steeds graag werken met recruitment organisaties, maar dan wel het liefst met een persoonlijke benadering. “De relatie tussen recruiter en kandidaat is erg belangrijk. Kandidaten willen dat je een geschikte baan voor hen vindt volgens een gestroomlijnd proces. Vanaf dag één tot na plaatsing. Recruitment organisaties die afgelopen jaar groei hebben laten zien doen veel aan doorplaatsing. Daarvoor moet je contact onderhouden met je kandidaten en hen echt verder helpen. Daar ga je het verschil maken.”
Andere groeiende recruitment organisaties zijn met name succesvol in de adoptie van technologische verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van recruitment tooling en kandidaat betrokkenheid. “Onze klanten die in een ver gevorderd stadium van technologische adoptie zitten, laten forse groei zien. Je moet de concurrentie voorblijven. Daar komt veel meer bij kijken dan het werven van kandidaten. Kostenreductie, klanten aantrekken, slimmer en creatiever werken. Dus hoe zorg je voor een flexibele organisatie en strategie om de generaties die komen gaan te faciliteren in hun werk?”
Bullhorn biedt een antwoord op die vraag met Connected Recruiting. Een strategie waarmee recruitment organisaties beter in contact komen met kandidaten in iedere fase van de talent lifecycle. Het transformeert je relaties met kandidaten en klanten, door te focussen op efficiënte technologische oplossingen en relatiebeheer. “Met Connected Recruiting zorg je ervoor dat er niemand in je database zit met wie je geen contact hebt gehad. Onboarding kun je automatiseren en vergemakkelijken, waardoor je meer kunt focussen op het onderhouden van relaties. Je hoeft persoonlijk contact niet los te laten door te automatiseren. En je hoeft ook niet alles in één keer om te gooien, je kunt het heel gefaseerd invoeren.” Connected Recruiting is een strategie die flexibel met je meebeweegt. Betere engagement, strakkere processen. Niet alleen nu, maar juist ook in de toekomst.
Van bewustwording naar overtuiging
Wilco Dekker, de laatste spreker van de dag, is Technologie Strategie Manager bij VodafoneZiggo én hij heeft de Mount Everest beklommen. Zelfs als fervent bergbeklimmer leek het onmogelijk om de top van de hoogste berg ter wereld te bereiken. Maar iets dat ogenschijnlijk onmogelijk is, kan toch binnen je bereik komen, stelt Wilco. “Succes bestaat voor 80% uit voorbereiding en 20% uitvoering.”
In zijn rol als technologie strateeg kan Wilco zijn formule voor succes één op één vertalen naar het bedrijfsleven. Grote veranderingen in organisaties vragen veel van ons en lijken soms onhaalbaar. Als we ons echter met de juiste mensen goed voorbereiden dan is het toch mogelijk. “Als je nu geen actie onderneemt om met veranderingen mee te gaan, dan kun je het niet bijbenen. Zodra je weet dat het eraan komt, moet je beginnen met de voorbereiding.”
Zo ging dat ook met zijn beklimming van de Mount Everest. “Het begon met de bewustwording en overtuiging dat het mogelijk was. Daarna moet je de stap uit je comfortzone durven te zetten. Je moet op onderzoek uitgaan en heel veel leren en oefenen. Je wilt onbewust bekwaam worden, zodat je zoveel mogelijk op de automatische piloot uitvoert.”
Een jaar na de start van zijn voorbereidingen begon de zestig daagse expeditie naar de top van de hoogste berg ter wereld. De helse tocht naar boven, in meerdere etappes, vraagt het uiterste van hem en zijn mede-expeditieleden. Zijn team besloot door de voorspelde drukte een alternatieve route naar de top te nemen en eerder te vertrekken, ook al was het risico aanwezig dat ze midden in de nacht op de top zouden aankomen. Het pakte goed uit: Wilco bereikte de top met zonsopkomst, zonder in files te hebben gelopen. “Als iedereen hetzelfde doet, kun je soms beter een alternatief kiezen waarbij de risico’s wat groter lijken.” Wilco vroeg zichzelf daarna af: “Zit er een grens aan mijn top? Of kan en wil ik nog meer? Het gaat uiteindelijk ook niet om de top zelf, maar de weg ernaartoe. Het avontuur om los te breken maakt je een rijker mens, zelfs als je het uiteindelijke doel niet haalt.”
Hoe ga jij om met verandering?
De toekomst komt eraan. De vraag is: Hoe ga jij ermee om? Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie meegaat met noodzakelijke veranderingen? Alle sprekers hebben op hun manier uitgelegd hoe zij zich voorbereiden op de toekomst, en hoe jij dat ook kunt doen. Hoe je mee kunt bewegen met nieuwe ontwikkelingen die je in staat stellen om je werk nog beter te doen. Dat hoeft niet allemaal in één keer. Bereid je goed voor, implementeer nieuwe ideeën stap voor stap en blijf vooruit kijken. Denk niet alleen aan kortetermijndoelen, maar bedenk wat de uitdagingen van morgen zijn en bereid je daarop voor. Verandering is onvermijdelijk, dus zorg dat je er klaar voor bent.
Wil je volgend jaar weer deelnemen en daarvan als eerste op de hoogte gebracht worden? Meld je hier aan en wij zorgen ervoor dat je bericht krijgt zodra de registratie is geopend.