Recruitment Analytics en Data Driven Excellence

Recruiters United Event

Technologie verandert ons leven. Niet alleen van ons persoonlijk, maar ook in onze professionele omgeving is technologie niet meer weg te denken. En dat geldt evengoed voor iedereen die te maken heeft met recruitment. Welke impact heeft technologie op recruiters? Wat staat ons te wachten en hoe kunnen we er ook in ons vakgebied optimaal gebruik van maken? Tijdens het Bureau Event van Recruiters United delen Joram Timmerman van Talent Peaks, expert in de talent en customer journey, en Cornelis Lemstra van IT-dienstverlener LINKIT hun inzichten. In zijn best practice deelt Cornelis Lemstra vervolgens hoe LINKIT dankzij technologie en het Bullhorn Connexys Recruitmentsysteem op Salesforce de stap naar data driven recruitment heeft gemaakt.

Artificial Intelligence is er voor mensen

Laten we met het belangrijkste beginnen. In recruitment draait alles om mensen. Staat technologie hier niet helemaal haaks op? Juist niet, betoogt Joram Timmerman. Technologie is bedoeld om de mens het leven gemakkelijker en leuker te maken. En zo moet je het dan ook inzetten voor recruitment. Ga als bureau na wat de ontwikkeling in technologie betekent voor je business model. Wat is je doel en hoe kan technologie je helpen om je doelen te bereiken?

Google Duplex

Artificial Intelligence. Een mooi voorbeeld is het inzetten van bots voor het slim engagen van kandidaten, klanten, prospects en medewerkers. Zo heeft Google een tool gelanceerd die fungeert als personal assistant. Een bot die voor jou afspraken kan maken, verzetten, inplannen in de agenda etc. Een dergelijke tool biedt ook voor recruitment interessante mogelijkheden.

Klant en kandidaat verrassen

Er wordt vaak gevreesd dat Artificial Intelligence het werk van de recruiter overbodig zal maken. Dit lijkt zeer onwaarschijnlijk. Veel eerder zal kunstmatige intelligentie ingezet worden om saai, repeterend werk over te nemen. Hierdoor kun je sneller en efficiënter werken en worden menselijke fouten voorkomen. Verder is het mogelijk dankzij data analytics voorspellingen te doen waardoor je beter kunt inspelen op de wensen en behoeften van klant, kandidaat, prospect en medewerker. Waardoor je hen nét dat beetje extra kunt bieden, hen kunt verrassen en daardoor extra kleur kunt geven aan de client en de candidate journey.

Talentbot

Op recruitment websites zie je dat steeds vaker gebruik gemaakt wordt van chatbots. Joram laat een voorbeeld zien van een Talentbot die veel verder gaat dan een simpele chat. In de conversatie worden bij de kandidaat de relevante vragen uitgevraagd en slimme vervolgvragen gesteld. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van het vacatureaanbod en ontvangt de kandidaat relevante suggesties. De chatbot heeft de aard van een persoonlijk gesprek en vervangt het sollicitatieformulier en het vacatureoverzicht op de website. Tijdens het gesprek wordt informatie verzameld en verwerkt. Aan het eind van (en ook tijdens) het gesprek kan de chatbot om feedback vragen, de beleving meten en dit verwerken in analytics. De verzamelde informatie biedt veel interessante inzichten die in toekomstige contacten kunnen worden ingezet.

 

Slimme chatbots verbeteren de candidate experience. Zij zijn 24/7 bereikbaar. Voor recruiters besparen zij veel tijd en bieden ze waardevolle informatie die kan worden ingezet om de kandidaat nog beter van dienst te zijn. Chatbots hebben dus naast een betere kandidaatbeleving het voordeel dat ze het werk van de recruiter leuker en makkelijker maken.

“Without data you’re just another person with an opinon”

Data is kennis en kennis is macht. Wie goed gebruikt maakt van recruitment analytics heeft alle troeven in handen om de beste kandidaten te bereiken en aan zich te binden. IT-dienstverlener LINKIT realiseert zich dit als geen ander en heeft data driven recruitment als speerpunt aangemerkt. Speerpunten bij LINKIT zijn product leadership, operational excellence en customer/candidate intimacy. Het doel is om in 2020 volledig digitaal te werken.

LINKIT werkt met Bullhorn Connexys gebouwd op het Salesforce platform. Ze zijn begonnen met alle processen in kaart te brengen. Inventariseren welke data beschikbaar zijn, welke informatie essentieel is om de gestelde doelen te halen, welke data belangrijk zijn voor een succesvolle bedrijfsvoering en wat individuele medewerkers moeten weten. Vervolgens zijn nul-metingen gedaan en doelen gesteld.

Meetpunten in de complete journey

Er zijn meetpunten ingesteld in de gehele journey, vanaf het allereerste contact op de website (met Google Analytics) tot en met na de plaatsing bij de klant. Om de hele journey te kunnen meten heeft LINKIT gekozen voor een integratie met PowerBI, een krachtige analytics tool van Microsoft. Beide systemen werken naadloos samen en bieden gezamenlijk waardevolle inzichten in de complete candidate journey.

De transitie betekent een compleet nieuwe visie op data binnen de organisatie van LINKIT. Iedere medewerker, van management tot werkvloer, moet doordrongen zijn van het belang van data. Want zoals W. Edwards Deming treffend zei: “Without data you’re just another person with an opinon”.

Real time inzicht in relevante data

Data vind je overal in het bedrijf. Iedereen heeft de applicatie beschikbaar op laptop, maar ook als app op zijn tablet of telefoon. Iedere medewerker heeft altijd, op elk device, real time inzicht in algemene en persoonlijke data. Daardoor heeft men dagelijks inzicht in stand van zaken, de to do’s en zien ze ook waar ze het voor doen: de stip op de horizon. Op kantoor hangen tv-schermen met data. Op die manier heeft iedereen inzicht in belangrijke kengetallen en zijn medewerkers van LINKIT zich continu bewust van het belang van de data en de juiste invoer en het schoonhouden van het systeem.

Tips voor data driven excellence

Wil je ook werken aan meer data driven excellence? Cornelis deelt een aantal waardevolle learnings:

#1. Zorg dat de basis op orde is
Met data geldt immers garbage in = garbage out. Bepaal je doelen, maak je processen helder en kijk welke data nodig zijn.

#2. Start klein en zorg dat je systeem flexibel is
Op die manier kun je continu doorontwikkelen en meebewegen met de eisen van de markt en de ambities van je bureau.

#3. Zorg voor intern draagvlak
En zorg ervoor dat je medewerkers de kennis hebben die nodig is om data te verwerken en te interpreteren.

#4. Zorg voor awareness
Maak het een prioriteit dat iedereen doordrongen is van het belang van datavergaring, opschoning en actualisering en maak data onderdeel van het dagelijks werk.

Cornelis eindigt zijn betoog met een inzicht waar ook Joram mee begon. Het is belangrijk om altijd het doel van de data driven organisatie voor ogen te houden. Alles draait om de mens: de kandidaat, de medewerker, de klant. Door technologie slim in te zetten, kun je meer tijd en energie steken in de persoonlijke benadering.

Ontvang content direct in je inbox

Vul het formulier in en ontvang regelmatig de nieuwste blogs, recruitment tips en best practices.