Wat wij leerden over automation en AI tijdens Emerce Recruitment 2019

Emerce Recruitment 2019

 

Kunstmatige intelligentie (AI) in recruitment is zowel voor de kandidaat als de recruiter nog een black box.’ Tijdens Emerce Recruitment 2019 draaide dag voornamelijk om het automatiseren van recruitment processen, de hulp van robots en hoe het leven van recruiters gaat veranderen. Maar waar gaat het in 2019 nu echt naartoe met automation en AI? En hoe kun je daar als recruitmentbureau de vruchten van plukken? In dit blog de lessen die wij leerden tijdens het jaarlijkse recruitment evenement Emerce Recruitment.

AI wordt een collega, maar je kan er nog niet 100% op vertrouwen

Kunstenaar Isabel Mager opende de dag met een inspirerend verhaal over algoritmisch solliciteren. Isabel vertelde over het onderzoek wat zij heeft gedaan naar AI voor recruitment. Wat betekent het als kunstmatige intelligentie ons evalueert als kandidaten? Als test is er gebruik gemaakt van automated job interviewing om stagiaires aan te nemen binnen Unilever. Hiervoor werd de software van HireVue gebruikt.

Het resultaat van dit onderzoek onthulde dat de technologie nog niet ver genoeg is om een écht interview te houden. Momenteel is het meer een vragenlijst zoals een formulier wat je moet invullen of een reeks vragen die worden gesteld door de software. Het is geen interactief interview. Dus kunnen we het dan überhaupt een interview noemen?

Daarnaast kan er geconcludeerd worden dat AI nog altijd een echte black box is voor zowel de kandidaat als de recruiter. Als kandidaat lever je data aan, maar het is onduidelijk hoe en waar dit wordt geregistreerd en wat de impact is. Hoe definieert AI mijn kwaliteiten?

Voor recruiters is het ook niet transparant. Die ontvangen een voorselectie die gemaakt is op basis van AI, maar weten eigenlijk niet op basis van welke kwaliteiten deze kandidaten zijn geselecteerd en welke andere kandidaten er mogelijk beschikbaar zijn. Op basis waarvan heeft de AI software besloten om juist deze kandidaat aan te dragen voor een job?

‘Hey Google, got a job for me?’

Dit was de vraag waarmee Maarten Lens-Fitzgerald zijn keynote opende. ‘De techniek is nu ver genoeg en de kern is logisch: praten gaat sneller dan typen’, aldus Maarten. Het is anno 2019 niet meer nodig om met 2 of 10 vingers te typen, je kunt spraak gebruiken. De adoptiegraad van ‘Voice Endpoints’ is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Waardoor? De technische stap is hierin veel makkelijker. De vraag is niet wat je moet doen, we weten immers allemaal hoe we moeten praten. De vraag is hoe past het in mijn leven? Dat is de enige uitdaging in vergelijking tot het leren van nieuwe technologie, zoals jaren terug bij mobiele telefoons.

Voice kan al heel veel, maar we gebruiken het nu voornamelijk voor het weer, notities of het afspelen van muziek. Het is een beetje vergelijkbaar met Manuel uit Fawlty Towers waarbij je van te voren niet weet welke van de drie uitkomsten je krijgt:

  1. Hij verstaat het niet
  2. Hij verstaat het wel, maar doet het niet
  3. Hij verstaat het wel, maar doet compleet iets anders

 

Als we kijken naar de impact van voice voor recruitment, zien we dat het onder anderen gebruikt wordt om CV’s te maken. Je kunt via voice een cv ondervragen zonder dat je ook maar iemand spreekt. Daarnaast ziet Maarten veel ontwikkelingen op het gebied van carrière advies. Zo gebruikt Allianz de voice-technologie van Google Assistant om zijn sollicitanten voor te bereiden op interviews door oefenvragen te stellen. De toekomst van voice voor recruitment? Zoals Google een tafel bij een restaurant kan reserveren, gaat de assistent de pre-screening voor recruiters doen. We hebben allemaal gehoord hoe goed de ontwikkeling rondom deze voice-technologie is. De stem aan de andere kant is niet van echt te onderscheiden.

Automation in de klant en kandidaat life cycle

En nu. Hoe begin ik met automation binnen mijn recruitmentbureau? Timo Meijrink stond tijdens zijn sessie op Emerce Recruitment 2019 stil bij het automatiseren van verschillende stappen aan zowel de klant als kandidaat zijde. Je ziet digitalisering niet alleen in je privéleven, maar ook binnen de industrie. Van de manier waarop je ‘s ochtends je koffie bij Starbucks besteld tot aan de pakketjes die in het distributiecentrum worden verzameld. Zo huurde Amazon jaarlijks 100.000 vakantiekrachten in rondom de feestdagen om te helpen in het magazijn. Dat wordt nu geautomatiseerd. Uiteindelijk draait het om minder kosten en meer snelheid.

Maar hoe ga je dit toepassen op je recruitmentproces? Het begint bij het plotten van je eigen journeys. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gesolliciteerd op je eigen website om te kijken hoe de kandidaat dat ervaart? En heb je dat dan ook wel eens mobiel gedaan? Noodzakelijke stappen om erachter te komen welke reis kandidaten doorlopen. Hetzelfde geld natuurlijk voor de klant journey. Wat maakt de klant mee als hij met ons in contact is? Waar in de journey verandert eventueel het sentiment? Door een journey-map te maken van beide reizen krijg je inzicht in iedere stap.

De kandidaat journey

Als we stilstaan bij de kandidaat journey, bestaat deze traditioneel uit een aantal stappen. Je wilt echter niet alle stappen automatiseren. Bij sommige onderdelen ligt namelijk een hoge emotionele ervaring. De stappen die het makkelijkste en snelste te automatiseren zijn, zijn sourcing, screening, onboarding en re-engagement.

 

In de sourcing fase kan Sourcebraker het zoeken van kandidaten gedeeltelijk automatiseren. Het systeem kan ze online zoeken en automatisch matchen aan de juiste vacature. Bij het screenen van kandidaten kun je bijvoorbeeld voice-technologie inzetten om te communiceren met kandidaten of iets laagdrempeliger: een chatbot inzetten. Onboarding is bij uitstek geschikt om te automatiseren. In deze fase verwachten kandidaten niet veel emotie en interactie. Het gaat voornamelijk om het versturen van documenten of een herinnering. Tot slot kun je gemakkelijk automatiseren in de re-engagement fase nadat iemand aan het werk is. Stuur automatisch een mailtje wanneer iemand 30 dagen aan het werk is. Tools als Sense en Herefish kunnen je daarbij helpen.

De klant journey

 

Als we kijken naar de klant journey zijn ook daar een aantal stappen die je kunt automatiseren en waar je dezelfde tools voor kunt gebruiken. Klanten kunnen soms wat ongeduldig zijn en willen graag weten waar ze staan in een proces. Daar moeten we af van continue communicatie. Geef klanten real-time inzicht in de status van het project.

Bij het interviewen van kandidaten kun je video inzetten om dit proces te versnellen en automatiseren. Deze video’s zijn veel belangrijker voor klanten dan voor kandidaten. Organisaties als Cammio geven je zelfs de mogelijkheden om video te integreren in je ATS systeem zodat het onderdeel wordt van je processen.

Begin morgen met automation!

Het is niet moeilijk om snel te beginnen met het automatiseren van onderdelen in je recruitmentproces. Of dat nu voor kandidaten of klanten is. Je hoeft daarvoor niet gelijk een miljoenen budget te reserveren, maar begin gewoon eens met een trial-aanvraag van handige automation tools. En onthoud goed dat je niet iedere stap hoeft te automatiseren. Volg deze drie stappen en je bent zo aan de slag:

  1. Documenteer je journeys
  2. Beoordeel je huidige status quo
  3. Gefaseerde aanpak met Trial Automatisering Tools

Ontvang content direct in je inbox

Vul het formulier in en ontvang regelmatig de nieuwste blogs, recruitment tips en best practices.