Ik heb een nieuw recruitmentbureau, waar begin ik? Vijf manieren om nieuwe klanten te vinden
De recruitmentsector is letterlijk en figuurlijk gebouwd op relaties. Veel nieuwe ondernemers gaan aan de slag door te bouwen aan relaties met enkele vertrouwde klanten. Maar hoe herken je nieuwe kansen voor samenwerking en vind je nieuwe klanten?
Dat is een uitdaging waar zowel nieuwe als ervaren recruitment organisaties mee te maken hebben. Waar op zijn reis je bedrijf zich ook bevindt, het vinden van nieuwe klanten is onontbeerlijk om succesvol te worden en succesvol te blijven. Hieronder vind je vijf manieren om nieuwe klanten te vinden en duurzame relaties op te bouwen.
Benutten van mogelijke relaties
Je kunt niet aan de wervingsbehoeften van je klant voldoen zonder geschikte kandidaten. Ook is het moeilijk om sterke klantenrelaties op te bouwen als je geen goede relatie met je kandidaten hebt. Wanneer je met een nieuwe kandidaat aan de slag gaat, vraag dan altijd of ze al eerder met een recruiter hebben gewerkt en of ze ooit door een recruiter aan een van hun eerdere banen zijn geholpen. Dit kan op verschillende manieren nuttig zijn.
- Het schept verwachtingen over hoe jullie samenwerking hem of haar zal helpen met het vinden van werk
- Het helpt je een beeld te vormen van welke bedrijven met recruitmentbureaus werken
Als je weet dat Kandidaat A geplaatst is bij bedrijf XYZ door een concurrerend recruitmentbureau, dan heb je een mogelijke lead bij een nieuwe potentiële klant. Je weet dan immers dat ze openstaan voor het werken met recruitmentbureaus.
Maak gebruik van jobboards
Jobboards zijn niet meer alleen voor kandidaten. Ze helpen recruitmentbureaus ook met het vinden van nieuwe klanten.
Wanneer recruitmentbureaus vacatures op hun website of openbare jobboards plaatsen, brengen ze vaak niet veel variatie aan in de functieomschrijving. Doe een zoekopdracht met de hele omschrijving of een deel ervan en je vindt mogelijk resultaten die je direct naar de uiteindelijke klant leiden—een potentiële nieuwe lead voor jou!
Vraag om referenties
Het succes van de verkoop hangt af van jouw bereidheid om referenties van vorige klanten te vragen. Richt je voor deze referenties ook niet per se alleen op de ‘met succes verkocht’-klanten.
Denk aan klanten met wie je hebt gewerkt, die niets gekocht hebben, maar met wie je wel een goede relatie hebt opgebouwd. Dat het verder niets geworden is met deze potentiële klanten was gewoon het gevolg van timing, toestemming of hun budget.
Denk aan contacten die recent van werkgever zijn gewisseld en die inzicht kunnen geven in wie je moet spreken bij hun nieuwe of vorige bedrijf.
Overweeg de klassieke aanpak en stuur handgeschreven bedankbriefjes naar je klanten met twee van je visitekaartjes: eentje voor hen en eentje om aan iemand anders te geven. Deze persoonlijke aanpak kan veel indruk maken in een steeds meer digitale wereld.
Research
Doe onderzoek naar je concurrenten. Kijk op hun website of ze klantervaringen delen of logo’s van hun partners.
Maar weinig bedrijven hebben exclusieve contracten met één bepaald recruitmentbureau tegenwoordig en gaan meerdere overeenkomsten aan om de waarschijnlijkheid dat hun vacatures vervuld worden te vergroten. Hoewel ze al in zee zijn gegaan met een concurrent, zoeken ze mogelijk nog naar andere bureaus om mee samen te werken.
Netwerk
Zet je netwerk in – via eerdere klantrelaties, connecties op LinkedIn of zelfs die kerel die je kent van je afstudeerproject die nu voor bedrijf ‘ABC’ werkt. Deze connecties zijn altijd een geweldige manier om nieuwe klanten te vinden.
Een connectie hebben, hoe ver ook, kan het verschil maken tussen op de stapel met 300 andere recruitmentbureaus te belanden of de COO te spreken te krijgen.</