Laat data voor je werken: van achterom kijken naar actiegerichte inzichten met Bullhorn Analytics

Emilys-Copy-of-Blog-Overlay-46

Je hoort het overal: “Data heeft de toekomst.” Ook jij wil – of eigenlijk moet – wat met data. Maar wat precies? En vooral hoe? Nu zet je de belangrijkste gegevens elke week over naar een spreadsheet en krijgt dan inzicht in de prestaties van je team van afgelopen tijd. Dat kan anders. Efficiënter, betrouwbaarder en bovenal toekomstgericht. Zodat je niet meer alleen achteraf inzicht hebt in wat er is gebeurd, maar vooruit kunt kijken en op basis van die gegevens de juiste acties onderneemt. Dat helpt jouw bureau verder.

Er zijn talloze voorbeelden van recruitment teams die door het slim inzetten van data hun prestaties in rap tempo zagen groeien. Zo zagen we eerder een groei van 134% in het aantal herplaatste kandidaten bij eHire sinds zij Bullhorn Analytics gebruiken. Of wat denk je van een 39% toename in gefactureerde bedragen sinds het gebruik van Bullhorn Analytics, zoals CSC Recruitment wist te realiseren? Lees verder om te ontdekken hoe analytics jouw organisatie kan helpen met schaalbare groei.

Hedendaagse data-uitdagingen

Er is steeds meer data voorhanden, ook in de recruitmentwereld. 91% van de recruitment organisaties gebruikt al data om beslissingen te nemen, maar een groot deel daarvan ervaart problemen met het verkrijgen en analyseren van de data tot waardevolle inzichten. Het is dan ook niet gek dat het animo voor het Bullhorn webinar ‘Real-time analytics voor schaalbare groei’ groot was vorige week.

“Voor de meeste organisaties is de uitdaging in het werken met data tweeledig”, vertelt Floris van der Hoeven, Manager Solution Consulting, tijdens het webinar.

  • 50% van de organisaties vertrouwt hun eigen data niet. De data is incompleet, er zitten verouderde gegevens in of de data is op een andere manier vervuild.
  • Slechts 13% van de recruitmentbureaus gebruikt automatisering om data te verwerken of te verrijken. Zonder automatisering moet je data regelmatig handmatig overnemen van het ene systeem naar een andere tool. Je bent er veel tijd mee kwijt en een foutje sluipt er zomaar in.

Aan de andere kant realiseren recruitment organisaties zich dat het – zeker in de huidige markt met een enorme krapte en grote concurrentie – cruciaal is om inzichten te verwerven die helpen om de beste keuzes te maken. Tijd om deze twee uitdagingen te tackelen dus!

Altijd inzicht en vooruitzicht

In de ideale situatie heb je altijd inzicht in je actuele data en helpen deze inzichten jou én je team om op het juiste moment de juiste keuzes te maken. Je wil in een paar seconden antwoord krijgen op vragen als:

  • Hoeveel omzet wordt er deze maand gefactureerd?
  • Welke kandidaten hebben al een tijdje niets van ons gehoord?
  • Op welke vacatures is nog geen kandidaat voorgesteld?
  • Welke klanten zijn het meest winstgevend?
  • Hoeveel kandidaten moet ik voorstellen bij klant X om tot een plaatsing te komen?

Met deze en vele andere inzichten breng je je team en jezelf in de positie om in een rap tempo te kunnen groeien. Het helpt je om prioriteiten te bepalen, de kandidaatbeleving te verbeteren, de meest waardevolle kansen te benutten, klantrelaties te intensiveren en efficiënter en effectiever te werken. Kortom, meer business genereren zonder op te schalen in personeel!

Sinds de implementatie van Bullhorn Analytics hebben wij een toename van 15% in onze brutowinst gerealiseerd met 40% minder personeel. – Metro Systems

De kracht van Bullhorn Analytics

Met Bullhorn Analytics creëer je inzicht en vooruitzicht. Voor jou en je team. Het kenmerkende aan Bullhorn Analytics is namelijk dat er real-time data wordt gepresenteerd tot op eindgebruikersniveau die inzicht geeft en actiegericht is. Daarmee wordt het behalen van KPI’s makkelijker, want je recruitment en sales consultants zien direct waar de meest waardevolle kansen liggen en welke acties zij moeten ondernemen om hun doelstellingen te behalen.

Zoals Floris tijdens het webinar vertelt: “Bullhorn Analytics laat niet alleen zien waar we tot en met gisteren succesvol waren, maar het geeft vooral inzicht aan de consultants waarop zij actie moeten ondernemen om morgen en verder in de toekomst opnieuw succesvol te zijn.”

De ‘data cultuur’ bij recruitmentbureaus zien we verschuiven van de categorie achterblijvers naar de categorie vooruitzicht door de implementatie van Bullhorn Analytics. Deze datagedreven en toekomstgerichte cultuur is de basis voor uitmuntende performance.

 

Van blind vliegen naar vooruitzien

In de ontwikkeling naar een datagedreven organisatie kunnen we grofweg 4 fases onderscheiden.

Blind vliegen: Er wordt nog vrijwel geen data gebruikt of niet op een uniforme manier in het team. Keuzes worden met name gemaakt op onderbuikgevoel en consultants laten zich leiden door de waan van de dag. Weinig organisaties bevinden zich nog in deze fase.

Achterblijvers: Er wordt wel data gebruikt, maar op een inefficiënte manier. De data is veelal vervuild of incompleet en wordt grotendeels handmatig overgezet naar spreadsheets. Er wordt alleen achterom gekeken en belangrijke kansen worden gemist, want het momentum hiervoor is al voorbij op het moment dat het inzicht wordt verkregen. De meeste organisaties bevinden zich in de achterblijvers fase.

Overzicht: Er is geïnvesteerd in rapportages en analytics en management informatie is goed inzichtelijk. Echter komt deze informatie lang niet altijd bij de eindgebruiker, waardoor zij hun prioriteiten niet kunnen baseren op deze data. Interessante kansen blijven te vaak onbenut.

Vooruitzicht: Daar wil je zijn en dit bereik je met Bullhorn Analytics. Data is eenvoudig inzichtelijk tot op eindgebruikersniveau en geeft toekomstgerichte acties aan, waardoor doelstellingen behaald en zelfs overschreden worden.

In de praktijk

Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Hoe ziet het er in de praktijk uit? Om daar inzicht in te geven, laat Floris tijdens het webinar een demo van Bullhorn Analytics zien. Enkele concrete voorbeelden uit Bullhorn Analytics:

  • In de homepage van Bullhorn Analytics ziet de gebruiker direct de status van zijn/haar KPI’s. Vanzelfsprekend zijn deze op organisatie- en gebruikersniveau in te stellen. Zo ziet Floris in de demo tijdens het webinar dat hij goed op schema zit voor zijn doelstellingen op nieuwe vacatures, kandidaatvoorstellen en aantal plaatsingen, maar dat er werk aan de winkel is op het gebied van kandidaten die op eerste gesprek gaan en de omzetwaarde.
  • Ook de actiegerichte inzichten worden op de homepage weergegeven. In het voorbeeld tijdens het webinar zien we onder andere dat er 37 vacatures zijn waar in de laatste 14 dagen geen nieuwe kandidaten op zijn voorgesteld, 7 kandidaten zijn onlangs gestart, maar nog niet gebeld en er zijn 10 kandidaten waarvan het contract binnenkort afloopt zonder dat zij een nieuwe plaatsing hebben.
  • Daarnaast zijn ratio’s inzichtelijk gemaakt die inzicht geven in hoeveel input er (waarschijnlijk) nodig is om tot het gewenste resultaat te komen. Denk hierbij aan de ratio kandidaatvoorstel naar eerste gesprek en eerste gesprek naar plaatsing. Overigens kan hierbij ook op klantniveau gefilterd worden, waardoor je inzicht krijgt in klanten die het meest rendabel zijn gezien de input en output waarden.

En dat is lang niet alles! Met Bullhorn Analytics genereer je inzicht én vooruitzicht, waardoor jij en je team de juiste keuzes maken en groei sneller en makkelijker te realiseren is. Zelf zien hoe dit in de praktijk voor jouw bureau kan werken? Plan een demo in of bekijk de opname van het webinar.

Ontvang content direct in je inbox

Vul het formulier in en ontvang regelmatig de nieuwste blogs, recruitment tips en best practices.