3 belangrijke tech trends tijdens het Recruitment Tech Event 2018
Dat de toekomst van de recruiter gaat veranderen is een ding wat zeker is. Hoe deze eruit gaat zien? Volgens de sprekers op het Recruitment Tech Event 2018 gaat technologie ons helpen om efficiënter te werken, data te analyseren en begrijpen en de kandidaten nog meer centraal te stellen. We zagen drie belangrijke trends terugkomen als het gaat om recruitment en technologie. Maar één ding is zeker: de recruiter zelf wordt niet geautomatiseerd, het menselijk contact blijft een grote rol spelen.
Relaties veranderen
Hung Lee, Co-founder & CEO van Workshape.io, gaf in zijn opening keynote aan dat de aard van relaties al is veranderd en nog meer zal veranderen door onder anderen de invloed die de nieuwe GDPR wet op recruitment heeft. Iedereen heeft toegang tot een grote zee aan data. De regulering van deze wet is zo’n moment waar personen beschermt worden en regels terug duwen. Voorheen creëerde we databases, nu is het belangrijk om communities te bouwen. Gebruik communities in combinatie met software om slapende kandidate wakker te maken. Dit doe je door goede content te creëren, email flows te bouwen voor follow-up en écht te praten met deze groep kandidaten.
Daarnaast geeft Hung Lee aan dat de manier waarop we zaken beslissen, verandert. Kunstmatige intelligentie neemt steeds meer taken over en we kunnen slimmer werken door gebruik te maken van verschillende apps. Hij geeft aan dat chatbots werken, maar het is belangrijk om goed na te denken over waar en wanneer je deze wilt inzetten. Lukraak chatbots pushen op je website heeft geen zin.
Als je niet innoveert, ga je dood
In de sessie van Dennis van Weeren, Director Operations bij VIBE GROUP leerden we dat een systeem wat alles kan net een Zwitsers zakmes is, het kan heel veel, maar eigenlijk alles net niet. Daarom heeft Dennis een suite van applicaties geïntegreerd in zijn organisatie waarmee hij elke dag het recruitment vak een stukje leuker maakt binnen zijn business. “We moeten de recruitment cycle zo simpel en leuk maken dat iedereen ermee wil werken. Niemand zit nog te wachten om overdag gebeld te worden voor een nieuwe baan.”
Tijdens zijn sessie geeft hij ons een kijkje in de keuken van VIBE GROUP en hoe zij 8 applicaties in 9 maanden hebben geïmplementeerd én geïntegreerd. “Als organisatie moet je continu op zoek zijn naar hetgeen wat morgen beschikbaar is waardoor je business nog efficiënter wordt. En terwijl iedereen roept welke software je in moet zetten, moet je eigenlijk al kijken naar de next step. Morgen is die technologie namelijk alweer outdated!” Een aantal tips als het gaat om het kiezen van de juiste techniek die past bij jouw organisatie:
- De techniek moet extreem elastisch zijn, maar het moet ook gewoon euro’s opleveren. Organisaties moeten zich realiseren hoe zij ervoor kunnen zorgen dat het schaalbaar is en hoe het voor hun unieke business schaalbaar ingezet kan worden en uiteindelijk geld oplevert.
- Schaalbaarheid, ‘best of breed’ en hoe makkelijk het is om software te gebruiken is heel belangrijk. Een bestaande integratie met een applicatie of een open API zorgt ervoor dat je de data er makkelijk uit kunt halen.
- Neem eigenaarschap over je data. Het is leuk dat je als organisatie data kunt verzamelen, maar je moet die data wel kunnen beheren en er eigenaarschap over nemen.
- Analyseer je data. Het stomweg vullen van data is onnodig als je er niets mee doet.
Dennis geeft duidelijk aan dat het belangrijk is om applicaties te kiezen die problemen binnen processen kunnen oplossen. De organisaties die het beste gereedschap in hun arsenaal hebben en de beste tools inzetten en die op elkaar weten af te stemmen, hebben een voorsprong op hun concurrenten. Voor VIBE GROUP begon deze journey met de Bullhorn Recruitment Software. Zij kozen voor de oplossingen van Bullhorn omdat recruitment draait om kandidaten en Bullhorn nadrukkelijk hiervoor staat. Na de implementatie van Bullhorn hebben zij Cloud Call geïmplementeerd, wat overigens ook een marketplace partner is van Bullhorn, en stukje bij beetje volgden de andere applicaties. Het Bullhorn ATS is nu de kern van hun ecosysteem en de andere apps communiceren daar naadloos mee.
Robots en recruiters: de samensmelting van de toekomst
Timo Meijrink en Jelle den Dunnen spraken tijdens hun sessie ‘De opkomst van robots en de rol van de recruiter’ over de veranderingen die zij zien in de wereld van werken. Het is duidelijk dat technologieën onderdeel zijn geworden van de nieuwe werkomgeving en niet meer weg te denken zijn in onze dagelijkse processen. Die nieuwe technieken moeten ingezet worden om efficiënter te werken zodat je bureau zich onderscheidt richting kandidaten en klanten. De workforce bestaat grotendeels uit millennials die zijn opgegroeid met technologie. Als die groep kandidaten een baan zoekt, leggen zij direct de link met technologie.
De markt veranderd voor de kandidaat. Het is eigenlijk de markt ván de kandidaat. Zij hebben de touwtjes in handen doordat de werkloosheid op een dieptepunt is en veel mensen hun banen opzeggen. Dit vraagt om steeds creatievere recruiters. En daarbij een terechte vraag ‘Is het dan nu klaar? Zijn we op een dieptepunt en wordt het nu alleen maar beter?’. Volgens Barry Asin van Staffing Industry Analysts niet. Het aantal werkende uren wordt minder en de schaarste aan talent wordt alleen maar hoger. Het goede nieuws is, dat robots hierbij kunnen helpen. Zij kunnen het werkende leven in algemene zin makkelijker maken. Robots zullen routinematige werkzaamheden vervangen wat ook een aantal mensen de kop zal kosten. De CEO van Bullhorn vroeg in zijn sessie tijdens Bullhorn Engage London 2018 hierbij een rake vraag: ‘Vervangen robots de mensen?’. Deels wel, maar die mensen moeten nieuwe skills aanleren zodat het schaarste op de markt opgevangen wordt.
Jelle en Timo staan daarnaast stil bij de kandidaat life cycle. Hoe deze aan het veranderen en verbeteren is door technologie. Zo geeft Jelle terecht aan dat het verzamelen van documenten tijdens het hele recruitmentproces vaak veel tijd kost. Dit kan makkelijker met Bullhorn Onboarding door bijvoorbeeld gebruik te maken van templates, digitaal ondertekenen en documenten automatisch in te vullen op basis van de gegevens die jij als recruiter al hebt.